Sneeuwhoogten weblogDe Passo dello Stelvio (Duits: Stilfserjoch) is met name bekend vanwege wieleretappes uit de Ronde van Italië. Wanneer de renners hier in mei passeren liggen er nog altijd hoge sneeuwwallen langs de weg. Ook veel wielertoeristen wagen zich iedere zomer weer aan de 48 haarspeldbochten van de 2758 meter hoge berg. Wat niet veel mensen weten is dat hier in de zomer ook een fantastisch skigebied ligt met bijna 20 kilometer aan pistes. Misschien is dit zelfs wel een van de mooiste zomerskigebieden van Europa.

Onderdeel van een beschermd natuurgebied

De Stelviopas ligt op de grens van de Italiaanstalige provincie Sondrio en het Duitstalige Zuid-Tirol. Het zomerskigebied heeft de Stelvio onder meer te danken aan de ligging nabij de Monte Livrio, op de flanken van deze berg liggen een groot aantal pistes. Met een hoogte van 2758 meter behoort de Stelvio tot de hoogste bergpassen van de Alpen. De Stelvio ligt in het hart van het gelijknamige nationaal park. Dit gebied heeft al sinds 1935 een beschermde status en is met een oppervlakte van 134.620 ha een van de grootste beschermde natuurgebieden van Europa.

Skiën van mei tot septemberHet zomerskigebied op de Stelvio is slechts een paar maanden per jaar geopend, van eind mei tot september. Door de overvloed aan sneeuw is de bergpas in de winter simpelweg gesloten. Maar dan kun je gebruik maken van de pistes in Sulden am Ortler en Trafoi die ook tot het skigebied Ortler behoren. Vanaf de pas neem je de lift naar Trincerone (3050 meter) vanwaar de gletsjer aan je voeten ligt. Skiërs, freestylers, langlaufers, tijdens de zomermaanden kan iedere wintersporter zich hier vermaken. Skiërs hebben de beschikking over maar liefst 20 kilometer aan afdalingen. De pistes (met name afdaling 1 naast de Geister sleeplift) moeten alleen wel gedeeld worden met skiteams die hier veelvuldig komen trainen.

Veelzijdig pisteaanbod

Het pisteaanbod op de Stelvio bestaat uitsluitend uit blauwe en rode pistes waardoor ook beginners hier goed uit de voeten kunnen. Verwacht echter geen modern netwerk van stoeltjesliften en gondels. Op de gletsjer vind je uitsluitend sleepliften en tijdens drukke dagen kunnen de wachttijden behoorlijk oplopen. De afgelegen Cristallo lift aan de rand van de gletsjer heeft vaak minder te kampen met drukte. En met een heerlijk schijnend zonnetje en het prachtige uitzicht is het geen straf om deze piste enkele malen achter elkaar te doen! De pistes reiken tot de top van de Punta degli Spiriti met een hoogte van 3450 meter.

Wees er vroeg bij!Wil je toch even wat langer op de ski’s staan, dan keer je terug naar het middelstation Trincerone. Deze afdaling overbrugt ongeveer 400 meter hoogteverschil maar is van een behoorlijke lengte aangezien er verschillende vlakke stukken in zitten. Eenmaal beneden dien je te wachten op de grote gondel die je vervolgens weer afzet bij Livrio (3174 meter). Wat voor andere gletsjer geldt, geldt ook voor de Stelvio. Wees er ’s morgens vroeg bij want gedurende de morgen zie je de sneeuwkwaliteit rap achteruit gaan.

Gerelateerde artikelen