Sneeuwhoogten weblog



Sneeuwzekerheid speelt een grote rol bij het uitkiezen van een wintersportbestemming. Sneeuw is immers het belangrijkste onderdeel voor een geslaagde wintersport. Wie voor een hooggelegen skigebied kiest, hoeft over een gebrek aan sneeuw niet in te zitten. Hoogte is echter niet het enige onderdeel wat sneeuwzekerheid bepaalt, ook de ligging van het gebied kan daar een grote invloed in hebben. Daarnaast investeren skigebieden steeds meer in sneeuwkanonnen om de pistes ook tijdens een mindere winter in topconditie te houden.

Arlberg, iedere winter verzekert van meters sneeuw

Op de Arlberg in Oostenrijk hebben ze iedere winter geen enkel gebrek aan sneeuw. Wie kent de beelden niet van het mondaine wintersportdorp Lech am Arlberg dat is ingesneeuwd? St. Anton am Arlberg is niet voor niks zo populair onder freeriders! De sneeuwkwaliteit is hier van vroeg in de winter tot ver in het voorjaar optimaal. Door de natuurlijke ligging profiteert dit gebied van extreme hoeveelheden sneeuw. Het piste-aanbod op de Arlberg is veelzijdig. Lech en St. Anton bewijzen dat je geen gletsjer nodig hebt om sneeuwzeker te zijn.

Veel zon en veel sneeuw in L’Alpe d’Huez



L'Alpe d'Huez presenteert zich als het ‘eiland in de zon’. Het had echter ook zomaar ‘eiland in de sneeuw’ kunnen zijn. In L’Alpe d’Huez wordt niet over centimeters sneeuw gesproken maar over meters. Een sneeuwhoogte van 3 meter is hier heel normaal. De pistes reiken tot maar liefst 3330 meter en aangezien het dorp op 1860 meter ligt is de dalafdaling altijd voorzien van goede sneeuw. Het wijdse skigebied kenmerkt zich door brede, blauwe afdalingen en enkele prachtige off-piste tracks. Tevens vind je hier, met 16 kilometer, de langste zwarte piste van de wereld die door de adembenemende Sarenne-vallei loopt.

Sneeuwzeker skiën tot 3600 meter in Saas-Fee

Met een gletsjer en een hoogste punt op maar liefst 3600 meter weet je dat het qua sneeuwzekerheid in Saas-Fee wel goed zit. Je zou zelfs kunnen stellen dat dit één van de sneeuwzekerste skigebieden in de Alpen is. De gletsjer is het gehele jaar geopend en het piste-aanbod is veelzijdig genoeg voor ieder type skiër. Met de ‘Metro Alpin’, de hoogste ondergrondse tandradbaan ter wereld, bereik je, hoe kan het ook anders, het hoogst draaiende restaurant ter wereld. Dat het uitzicht hier werkelijk waar fenomenaal is lijkt mij overbodig om te vermelden. In Saas-Fee geen bruine pistes of afdalingen vol kunstsneeuw. Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw.

Damüls profiteer optimaal van de ligging in een ‘schneeloch’



Wie alleen naar de cijfers van Damüls kijkt zou denken dat de sneeuwkanonnen hier iedere winter overuren draaien. Geen gletsjer en een hoogste punt van ‘slechts’ 2015 meter. Hoe kan het dat dit gezellige plaatsje in Vorarlberg dan toch iedere winter wordt bedolven onder meters sneeuw? De bijna niet te bevatten sneeuwhoeveelheden heeft Damüls te danken aan haar ligging in een ‘schneeloch’. Door de natuurlijke ligging in combinatie met een overheersende windrichting valt er in Damüls bovengemiddeld veel sneeuw.

[LINK200149]

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel