Sneeuwhoogten weblogHoog, hoger, hoogst is het motto in het Pitztal. Dit weekend viert skigebied Pitztaler Gletscher de start van het wintersportseizoen met het hoogst gelegen gletsjerfeest van Oostenrijk. Op 11 oktober is de nieuwe Wildspitzbahn in gebruik genomen, die wintersporters tot een hoogte van 3.440 m brengt. Tijdens het openingsweekend vormen ‘hoog’ en ‘groots’ de rode draad. Een week later, op 3 en 4 november, gaat ook het cross country skiseizoen van start. Op dit moment ligt er 20-50 cm sneeuw op de gletsjer en is 27 km piste geopend. Aanstaande zaterdag wordt nog eens 25 cm verse sneeuw verwacht.

Workshops en barbecue

Ook wordt er een aantal workshop gegeven op grootse hoogte. Wie op zoek is naar actie en adrenaline, bekijkt de ijswanden van dichtbij tijdens de workshop ijsklettern voor beginners. Voor de off piste skiërs wordt er een LVS zekerheidstrainingen georganiseerd waarbij sondes, lawinepiepers en uitrustingen worden getest. Om alle sportieve ervaringen in het Pitztal te vereeuwigen, kunnen wintersporters deelnemen aan de workshop sportfotografie.
Het zonneterras van gletsjerrestaurant Kristall fungeert als ‘party-zone’ met een sneeuwbar, ligstoelen, DJ en een winterse barbecue. Alle programmaonderdelen van Tirols hoogst gelegen gletsjerfeest zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldige skipas.

Opening cross country seizoenHet cross country centrum op de Pitztaler gletsjer (geopend in 2010) viert de start van het nieuwe seizoen op 3 en 4 november. Cross country skiërs met een geldige liftpas kunnen deelnemen aan wax-workshops en trainingen. Op zaterdag 3 november geeft niemand minder dan wereldkampioen Mario Stecher, cross coutry skitips. Ook kan het nieuwste materiaal worden getest op de 7 km hoogteloipen, die reiken tot 2.740 meter. Het programma biedt uitdaging voor zowel beginners als ambitieuze amateurs, verenigingen en sportclubs.

Het PitztalHet Pitztal (880 tot 1.640 m) is een veelzijdige regio in Tirol. Skiërs en snowboarders genieten hier van afdalingen van de Wildspitze berg (3.774 m), de hoogste berg van Tirol en de tweede hoogste berg van Oostenrijk. Met de ‘Pitz Regio Card’ hebben wintersporters toegang tot 122 km piste, inclusief de Pitztaler gletsjer. De wintersportgebieden, Hochzeiger, Rifflsee en Pitztaler Gletscher zijn bereikbaar met de gratis skibus die elk uur rijdt. Mede dankzij de gemoedelijke dorpjes Arzl, Jerzens, St. Leonhard en Wenns (7.400 inwoners) is Pitztal ook een perfecte bestemming voor gezinnen met kinderen. Het Pitztal ligt op ca. 876 km van Utrecht en is uitstekend bereikbaar vanaf de luchthaven van Innsbruck.

Gerelateerde artikelen