Sneeuwhoogten weblogOp de 3250 meter hoge Hintertuxer Gletsjer kun je 365 dagen per jaar skiën. Terwijl het in het dal zomer is, valt er op de flanken van de Gefrorene Wand en de Olperer nog prima te skiën. De totale gletsjer beschikt over 86 pistekilometers maar hartje zomer zijn er daarvan ongeveer 20 geopend. Desondanks genoeg om tijdens de zomermaanden het echte wintersportgevoel te ervaren. Het is even zweten wanneer je bij meer dan 30 graden in het dal in je wintersportoutfit de lift in stapt maar dat is het allemaal waard!

Reus van het Zillertal

De pistes van de Hintertuxer Gletsjer liggen op de hoogste bergen van de Ski Zillertal 3000. Aan het einde van het dal waartoe Mayrhofen en Hintertux ook behoren ligt de Gletscherbus, een funitel lift, die je naar de Sommerbergalm op 2100 meter brengt. In de winter kun je hier direct op de ski’s stappen maar in de zomer dien je Gletscherbus 2 nog te nemen richting het Tuxer Fernhaus op 2660 meter.

Veelzijdig piste-aanbodVervolgens liggen de pistes van de Gefrorene Wand, de Olperer en de Große Kaserer aan je voeten. In de zomer zijn er in het gletsjergebied normaal gesproken negen liften open die je toegang tot verschillende pistes verschaffen. Ieder type skiër kan hier prima uit de voeten. Beginners zullen zich thuis voelen op de pistes naast de Olperer sleepliften. Gevorderde skiërs vermaken zich meer met de Ripensattel piste. Deze piste ligt echter grote delen van de dag in de zon waardoor hij in de voormiddag al behoorlijk papperig kan zijn. Maar eigenlijk geldt dit voor het complete gebied, na de middag gaat de sneeuwkwaliteit met grote stappen achteruit.

Divers publiek

Gletsjers trekken in de zomer een divers publiek en daar vormt de Hintertuxer Gletsjer geen uitzondering op. Skiteams komen hier om zich voor te bereiden op het naderende wintersportseizoen. Naast de sleepliften van de Gefrorene Wand zijn diverse slalompaaltjes gestoken waar de jongelingen met grote snelheid omheen skiën. Indrukwekkend om te zien! Daarnaast zie je ook veel ski- en snowboardgroepjes die hier komen om hun skilespapieren te behalen of om nieuwe technieken onder te knie te krijgen. Fanatieke wintersportliefhebbers maken het gezelschap compleet.

1000 jaar oudHet ijs van de Hintertuxer Gletsjer is op sommige plekken meer dan 120 meter dik en 1000 jaar oud. Elk jaar schuift de gletsjer maximaal 40 meter naar beneden waardoor ze zijn genoodzaakt de positie van de gebouwen goed in de gaten te houden. In totaal telt de gletsjer 190 miljoen kubieke meter ijs maar dit wordt ieder jaar minder. Tussen 2004 en 2008 is het ijs op diverse plekken meer dan 10 meter dunner geworden. Hopelijk zet deze ontwikkeling zich niet door en kunnen we nog vele zomers skiën op de Hintertuxer Gletsjer in het Ski Zillertal 3000.

Heb jij wel eens in de zomer geskied op de Hintertuxer Gletsjer?

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel