Sneeuwhoogten weblogHet gaat flink los in Italië en Zwitserland! De sneeuw komt met bakken uit de hemel en de eerstkomende 48 uur komt daar geen verandering in. Feit is wel dat de sneeuwgrens op ruim 2000 meter ligt waardoor de sneeuw alleen op de allerhoogste toppen valt. In de dalen regent het helaas onophoudelijk. Ook waait er een 'stevige' wind die op sommige plekken (boven de 3000 meter) zelfs orkaankracht kan bereiken! Momenteel is het dus allesbehalve aangenaam in de bergen. Wij kunnen gelukkig vanuit onze luie stoel genieten van de mooiste beelden. De sneeuw heeft weer voor prachtige plaatjes gezorgd!

[LINK204965]

Onheil vanuit het westenGisteren zagen we op de satellietfoto de wolken vanuit Frankrijk al naderen. Toen viel in Andorra al een flink pak sneeuw en kwamen vanuit de Ardèche al berichten van overstromingen door overvloedige regenval. Inmiddels is het neerslag gebied over de Alpen aan het trekken. Als eerste viel in Frankrijk regen en sneeuw in de bergen en daarna volgden Italië en Zwitserland.

Grote verschillenHeel opvallend is het verschil in neerslaghoeveelheden tussen het noorden en het zuiden van Zwitserland. Dat komt omdat de bergen de wolken ophouden (bij een zuidelijke stroming) en daar al hun regen loslaten. In de bergen zakt de sneeuwgrens verder, vandaag tot tussen 900 en 1200 meter in bijvoorbeeld Zwitserland.

De tussenstandDe stand tot nu toe is dat de meeste neerslag is gevallen in het uiterste zuidoosten van Frankrijk en in Tessin in Zwitserland. Er is meer dan 150mm gevallen in 48 uur (het merendeel zelfs in de afgelopen 24 uur). Sowieso is de meeste regen aan de west en zuidflank van de Alpen gevallen en dat blijft ook wel zo. Aan de zuidflank komt er vandaag nog het een en ander bij, vooral in het noordoosten van Italië, in Graubünden in Zwitserland en in Oostenrijk in het zuiden van Tirol en Vorarlberg en in Oost-Tirol en Karinthië. Het een en ander behelst in de genoemde gebieden plaatselijk nog meer dan 100mm, zodat de totale neerslagsom over 3 dagen lokaal wel eens in de buurt van 300mm kan komen! En let op, in de bergen valt sneeuw boven de 1000m (in het zuiden van Oostenrijk ligt de sneeuwgrens hoger).

Gerelateerde artikelen