Sneeuwhoogten weblogNu er in Europa nog slechts op een beperkt aantal plekken geskied kan worden verleggen we onze grenzen. Ditmaal nemen we een kijkje in Timberline Lodge, op zo’n 120 kilometer van Portland in het noordwesten van de USA. De 3400 meter hoge Mount Hood is een vulkaan en garandeert vrijwel het gehele jaar sneeuwzekere pistes. In totaal beschikt het skigebied over 7 liften en 41 pistes waarvan tijdens de zomermaanden slechts een beperkt aantal zijn geopend. Je kunt hier skiën van 8 uur ’s ochtends tot 3 uur ’s middags, een dagkaart is voor alle leeftijden $ 62,- (€ 46,-).

Langste skiseizoen Noord-Amerika

Timberline Lodge heeft het langste skiseizoen van Noord-Amerika. Op het Palmer Snowfield ligt een handvol aan pistes klaar waar summercamps, pro-freestylers en zomerskiërs veelvuldig gebruik van maken. Vanuit het dal neem je de stoeltjesliften Magic Mile en de Palmer om de pistes te bereiken. Freestylers kunnen zich in het begin van de zomer uitleven in snowpark Mile Canyon. Later verhuist het park dieper het skigebied in. De snowparks zijn uitsluitend voor ervaren freestylers aangezien eenvoudige obstakels hier ontbreken.

Eerste skigebied van OregonDe naam van het skigebied is te danken aan de lodge die hier tussen 1936 en 1938 werd aangelegd. Hierna volgde niet veel later de eerste lift waarmee het eerste skigebied in Oregon een feit was. De Timberline Lodge heeft internationale bekendheid verworven doordat The Shining, een film van Stanley Kubrick uit 1980, hier werd opgenomen. Sinds 1956 is het ook mogelijk om hier in de zomer te skiën. De Palmer stoeltjeslift stamt uit het jaar 1983 en zorgde ervoor dat hier het hele jaar geskied kan worden.

Zout op het Palmer Snowfield

Om de pistes van het Palmer Snowfield op Mount Hood in goede conditie te houden wordt gebruikt gemaakt van zout. Het zout laat de bovenste laag van de sneeuw smelten om vervolgens snel weer te bevriezen wat voor een gladder, sneller oppervlak zorgt. De pistes worden hierdoor minder ‘papperig’. Aangezien deze methode vragen oproept met betrekking tot milieuvriendelijkheid wordt hier in Timberline constant onderzoek naar gedaan. Tijdens de zomermaanden is er inderdaad een verhoogde concentratie zout in het grondwater maar er is geconcludeerd dat dit niet ten koste gaat van het milieu.

Bijzonder overnachten in de Silcox HutWil je ’s morgens als een van de eersten op de piste staan dan moet je overnachten in de Silcox Hut. Deze berghut ligt boven de 2100 meter vlakbij de Magic Mile lift. Je slaapt middenin de bergen en wordt wakker met een prachtig uitzicht. Ondanks de authentieke uitstraling heb je hier gewoon de beschikking over stromend water en sanitaire voorzieningen. Houd er wel rekening mee dat de hut alleen geboekt kan worden voor groepen van minimaal 12 personen.

[LINK204003]

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel