Sneeuwhoogten weblog

auto wintersport

Hoewel de après-ski er dit jaar niet in lijkt te zitten vanwege de coronacrisis, gaan de meeste skigebieden gewoon weer open. Dat betekent dat er weer veel Nederlanders, compleet volgeladen, met de auto richting de wintersportbestemming zullen afreizen. Daarbij vergeten ze soms om belangrijke accessoires mee te nemen.

Gevarendriehoek

In veel Europese landen moeten automobilisten verplicht een gevarendriehoek in de auto hebben liggen. Deze driehoek plaats je achter je auto als je door een ongeval stil komt te staan. Je plaatst de gevarendriehoek op ongeveer 30 meter van het voertuig. De gevarendriehoek moet goed zichtbaar zijn voor het verkeer. In Nederland is het niet verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. Wel moet je naderende bestuurders op tijd waarschuwen als je een obstakel vormt met jouw stilstaande auto. Dat kan bijvoorbeeld met knipperende waarschuwingslichten.

Veiligheidshesjes

Volgens de Europese wetgeving is een veiligheidsvest niet in alle landen verplicht. Toch is het wel verstandig om veiligheidshesjes in je auto te hebben liggen. Als je zo'n hesje draagt dan ben je goed zichtbaar als je door omstandigheden langs de weg komt te staan. Leg ze bij voorkeur op een handige plek, zodat je er direct bij komt. De hesjes moeten voldoen aan de Europese norm: EN471-norm. Dat houdt in dat de veiligheidshesjes fluorescerend geel, rood of oranje moeten zijn. Ook is het belangrijk dat de hesjes voorzien zijn van retro-reflecterende banen.

Winterbanden

Ongeveer 25 procent van de Nederlanders gaat op wintersportvakantie zonder dat er winterbanden onder de auto zitten. En dat is niet handig, want winterbanden zijn verplicht in veel Europese landen, bijvoorbeeld in Duitsland, Oostenrijk en Italië. Dat is wel zo veilig als je hoog in de besneeuwde bergen over gladde wegen rijdt. Als je geen winterbanden gebruikt, terwijl dit wel verplicht is, dan heeft dit gevolgen voor de aansprakelijkheid bij verkeersongevallen. Jouw autoverzekeraar kan de schade dan afwijzen. Ook is er de kans op een verkeersboete. Sowieso is het verstandig om een goede, goedkope autoverzekering met pechhulp af te sluiten als je regelmatig naar het buitenland reist met de auto.

Sneeuwkettingen

Naast winterbanden is het ook handig om sneeuwkettingen mee te nemen. De kettingen worden aangebracht om de banden van auto's om zo een betere grip te verkrijgen op de besneeuwde ondergrond. De kettingen zorgen zo voor meer veiligheid. Op bepaalde wegen in wintersportbestemmingen is het verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Dit wordt dan aangegeven met een rond blauw bord met een sneeuwketting erop. Het is verstandig om de sneeuwkettingen op een plek in de auto te leggen waar je zo bij kunt, bijvoorbeeld aan de rechterkant van de bagageruimte.

Gerelateerde artikelen