Sneeuwhoogten weblogVandaag en de komende dagen gaat het geregeld sneeuwen in de westelijke Alpen. Toch kunnen we geen halleluja verhaal houden want tot en met de jaarwisseling is de atmosfeer zeer onrustig en stroomt er af en toe ook zachte lucht over de pistes heen. Het blijft dus onzeker hoe goed de afdalingen er de komende week bij zullen liggen. In ieder geval valt er wel sneeuw, dus het is niet allemaal kommer en kwel. En vanaf Kerst wordt alles beter.

Vandaag en morgen sneeuwVandaag trekt een koufront via Frankrijk en Duitsland naar de Alpen. Vanaf een hoogte van ongeveer 1700m gaat het sneeuwen. De meeste verse sneeuw valt in de Franse Alpen, Zwitserland en het Italiaanse Aostagebied. Terwijl het vanavond en vannacht in de Franse skigebieden en Aosta stevig blijft doorsneeuwen, valt er in Oostenrijk en de Beierse Alpen vrijwel niets. Ook morgen overdag sneeuwt het in het westelijke deel van de Alpen. Snowplaza verwacht uiteindelijk een fraai pak van 20 tot 50 cm verse sneeuw. Elders in Zwitserland valt 5 tot 15 cm. In de Italiaanse Dolomieten, de Oostenrijkse skigebieden en de Beierse Alpen 2 tot 7 cm. Voor iedereen die morgen al naar de Alpen rijdt, kan het laatste stukje van de rit dus lastig worden. De sneeuwvalgrens ligt tussen 1000 en 1400m hoogte, dus een groot deel van de reis is er niets aan de hand. Het laatste stukje naar het skidorp kan wel glad verlopen. Als je zaterdag gaat rijden dan is er niets aan de hand.

Zondag opnieuw sneeuwZaterdag is het schitterend weer. Er zijn flinke perioden met zon en het blijft vanaf ongeveer 1900m hoogte overal vriezen. Meteen genieten van de verse sneeuw dus. Zondag neemt in de loop van de dag de bewolking weer toe en gaat het opnieuw vanuit Frankrijk en Duitsland sneeuwen. Dit keer trekt het sneeuwgebied met name langs de noordflanken van de Alpen. Dat betekent dat er zondag in de middag en avond verse sneeuw valt in de Duitse Alpen, Tirol, Vorarlberg en de Berner en Glarner Alpen van Zwitserland. De sneeuwvalgrens daalt in de avond tot rond de 1500m. Een dik pak valt er niet, 3 tot hooguit 10cm, maar het wordt in ieder geval wit en kouder

Sneeuw met Kerst?

Dinsdag draait de wind naar het zuidwesten, neemt fors in kracht toe, en begint het kwik in het Alpengebied op te lopen. Op 1500m wordt het dinsdag aan de noordflanken +7 graden, mede door föhn. Tegelijkertijd is het aan de zuidzijde bewolkt en in de Italiaanse Alpen valt tot op 1500m hoogte lichte sneeuw. Tijdens kerstavond begint het ook in de Franse Alpen in de wat hogere resorts (stevig) te sneeuwen. Eerste kerstdag blijft het mogelijk langdurig sneeuwen in een groot deel van de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen. Als de huidige berekeningen uitkomen, valt er boven de 1600m plaatselijk meer dan 50cm sneeuw. Oostenrijk en de Beierse Alpen maken duidelijk minder kans op sneeuw. Daar kan vooral tweede kerstdag sneeuw vallen. Doordat de lucht wat kouder wordt, daalt de sneeuwvalgrens richting de 1000m.De laatste dagen van 2013 verlopen relatief koud en met af en toe sneeuw. De sneeuwsituatie wordt vanaf de kerstdagen in veruit de meeste skigebieden dus prima!

[LINK202390]

Gerelateerde artikelen