Sneeuwhoogten weblogDe kustgebieden van Engeland, Nederland, Duitsland en Denemarken zijn in de ban van stormdepressie Xaver. Ook de Alpen gaan een forse windtoename krijgen, vooral aan de noordflanken en in het oosten en zuidoosten van Oostenrijk. Tegelijkertijd valt er een leuk laagje sneeuw. De wind neemt komende avond en nacht toe. Uit het westen waait er op 3 km hoogte een orkaanwind, 11 tot 12 Bft. Echt noodweer dus. Gelukkig neemt de wind snel af naarmate je lager op de berghelling zit. In de diepgelegen dalen staat 3 tot soms 6 Bft, maar forse windstoten zijn wel mogelijk.

Sneeuw boven de 500 m

De sneeuw bereikt de Duitse Alpen en de noordflanken in Zwitserland en Oostenrijk tegen middernacht. Daarna breidt het sneeuwgebied zich uit richting het oosten van Oostenrijk. In combinatie met de forse wind kan de sneeuw flink gaan stuiven. Toch valt er niet al te veel sneeuw, hooguit zo’n 10 tot 20 centimeter. Onder de 500m hoogte valt vrijdag overdag natte sneeuw. Aan de zuidflanken van de Alpen en in Frankrijk valt vrijwel niets.

Kans op sneeuw blijftZaterdag blijven sneeuwbuien in de Duitse en Oostenrijkse Alpen mogelijk. De wind waait daar nog steeds fors. Alle liften zullen boven de 2000m dicht zijn. Veel beter weer is het in Zwitserland, en de Franse en Italiaanse Alpen. De zon schijnt geregeld het blijft droog. Windstil is het niet, maar de liften zullen waarschijnlijk wel werken. Boven de 1500m blijft het de hele dag vriezen, dus op veel pistes kan geskied worden.
Zondag worden de omstandigheden ook in Duitsland en Oostenrijk beter. De wind neemt af, de zon breekt door en vanaf 1200m en hoger blijft het de hele dag vriezen. Tijd dus om op de verse sneeuw een paar mooie sporen te trekken.

Waarschuwing!Voor degenen die eventueel maandag ook nog in Duitsland en Oostenrijk willen blijven een waarschuwing. In de nacht naar maandag gaat het opnieuw sneeuwen en die sneeuwval kan de hele maand aanhouden. Onder de 1000m valt overdag overigens voornamelijk regen. Geen echte bonusdag dus.

Gerelateerde artikelen