Sneeuwhoogten weblogDe komende gaat er veel gebeuren in het Alpengebied wat betreft het weer, en lang niet alles is positief. Vooral maandag lijkt het bijzonder zacht te worden met temperaturen die oplopen tot ongeveer 15 graden op 1500m. Pas boven de 3000m blijft de temperatuur die dag onder nul.

Eerst nog sneeuw

Voor die tijd trekken er eerst nog enkele sneeuwstoringen over de Alpen. Vandaag en vannacht valt de meeste sneeuw in de Franse Alpen, Aosta en het westen van Zwitserland, zo’n 10 tot 30cm. Morgen trekt de sneeuwzone oostwaarts en komen er op de pistes in de Duitse Alpen en Oostenrijk 5 tot 10cm bij. Onder de 1200 tot 1500m valt natte sneeuw of regen.

Zaterdag begint mooiZaterdag wordt het een heerlijke dag om tochten te maken. Er staat weinig wind en vooral in Duitsland, Oostenrijk en de Italiaanse Dolomieten schijnt heerlijk de zon. De sneeuwkwaliteit zal goed zijn en het zicht ook. Een topdag. In de Franse Alpen begint de dag ook fraai, maar geleidelijk neemt de bewolking toe. De eerste sneeuw valt tegen de avond.

Daarna zeer zacht en regen

De eerste sneeuw valt begin zaterdag avond. De sneeuw gaat samen met zeer zachte lucht. Al snel stijgt de sneeuwvalgrens van 1500m naar maar liefst 2500m. Daaronder valt een flinke plens regen. De regen en sneeuw trekken oostwaarts over de Alpen, maar bereiken de Italiaanse kant nauwelijks. Daar blijven de omstandigheden redelijk. Elders wordt de sneeuw snel slechter en zorgt de zachte lucht bovendien voor groot lawinegevaar. Wees zondag en maandag dus voorzichtig. Tijdens de kerstdagen zijn de temperaturen weer normaal, namelijk rond het vriespunt op 1700m hoogte.

Gerelateerde artikelen