Sneeuwhoogten weblogWe maken ons langzaam maar zeker op voor de eerste echte wintersportweek van het seizoen. Voor de mensen die met Kerst gaan skiën is het nu niet meer zo spannend of er wel sneeuw ligt. Want dat er sneeuw ligt is in veruit de meeste skigebieden wel gegarandeerd. De vraag is natuurlijk nog wel, komt er deze week nog wat verse sneeuw bij en onder wat voor omstandigheden staan we straks op de latten.

Vandaag nog wat sneeuw

De eerste vraag is relatief makkelijk en zeker te beantwoorden. Vandaag valt er nog wat sneeuw aan de noordwestflank van de Alpen. In Italië het zo goed als overal droog en in grote delen van Zwitserland en Oostenrijk zijn de neerslaghoeveelheden beperkt. De sneeuwgrens ligt in de meeste skigebieden rond de 1000m en dieper in de Alpen nog wat lager. De zon zien we vandaag vooral aan de zuidflank, in Italië dus.

Morgen een droge dagMorgen is het overal droog. De zon schijnt niet uitbundig, maar komt er toch zeker wel af en toe aan te pas. Vooral in het westen van de Alpen wordt het zachter, het kwik komt rond 1800m op het vriespunt uit. Donderdag en vrijdag neemt de kans op neerslag weer toe. Maar er komt niet overal sneeuw bij. In Oostenrijk blijft het zo goed als droog, terwijl in het westen van de Alpen in de dalen soms regen valt. De sneeuwgrens ligt rond de 1500m in Frankrijk en tussen 900 en 1200m in Zwitserland.

Nog sneeuw tijdens de kerstdagen?

Voor de kerstdagen komen we nog niet verder dan een verre vooruitblik. En die is met heel veel onzekerheid omgeven. Het lijkt er op dat het wisselvallig is, met een flinke invloed van depressies. Maar over de exacte koers van de lagedrukgebieden is nog niet veel te zeggen en daar schuilt ook het probleem. Trekken ze noordelijker langs de Alpen, dan vallen de neerslaghoeveelheden mee, maar is het ook meteen een stuk zachter. Hierdoor zijn zeker de dalen gevoelig voor regen. Is de koers zuidelijker, dan valt er veel meer neerslag. Dan valt er sneeuw, want de lucht die over de Alpen trekt is dan veel kouder.

Gerelateerde artikelen