Sneeuwhoogten weblogMomenteel mopperen we heel wat af in Nederland. Waar blijft de zomer? Wat is het nog koud! Feit is inderdaad dat de zomer lang op zich laat wachten dit jaar. Maar het kan nog veel erger. We hebben een drietal (zeer) koude woonplaatsen voor je op een rijtje gezet.

Ojmjakon, Rusland

Deze plaats in Rusland had in 1933 een record. De laagste temperatuur ter wereld werd hier toen gemeten: -68 graden! Wij zouden er niet willen wonen, maar de 500 inwoners van de plaats trotseren hier dagelijks de kou. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt er -22 graden Celsius.

Verchojansk, RuslandIn deze Russische plaats is het al niet veel warmer. De 1.300 inwoners moeten zich iedere dag goed aankleden, want de gemiddelde jaartemperatuur is hier slechts -14,5 graad. Het kouderecord hier stamt uit 1885 toen het er -68 raden Celsius was. Van alleen de gedachte krijgen wij het al koud.

Whitehorse, Canada

Zou de naam van deze plaats misschien iets met bevroren paarden te maken hebben? Deze Canadese stad ligt in de regio Yukon, dat direct aan Alaska grenst. De 23.000 inwoners wonen in een plaats die ook het Guinness Book of World Records heeft gehaald. Niet voor de koudste plek, maar voor de woonplaats met de minste luchtvervuiling ter wereld. Gemiddeld is het hier -0,1 graden en in 1647 werd hier de koudste dag ooit gemeten: -52 graden Celsius.

[LINK207129]

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel