Sneeuwhoogten weblog

Zorgeloos skiën of snowboarden vergt de nodige voorbereiding. Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders slecht voorbereid op wintersportvakantie gaan. Hierbij gaat het voornamelijk over het vervoer naar de bestemming toe, maar er is nog meer waar je op moet letten. Wat dacht je van een veilige wintersportoutfit? Je moet niet alleen zorgen voor een goede wintersportbroek en een paar laagjes, maar ook voor een kwalitatieve ski-jas.

Ski-jassen moeten je warm en droog houden, zonder dat je daarbij moet inleveren op comfort. Maar: hoe vind je een goede wintersportjas die aan deze eigenschappen voldoet? Heel simpel: door dit artikel te lezen! Hieronder lees je enkele eenvoudige tips die je helpen bij het uitzoeken van de perfecte ski-jas.

Verschillende soorten ski-jassen te koop

Wanneer je op zoek gaat naar een comfortabele ski-jas merk je al gauw dat je de keuze hebt uit drie verschillende soorten jassen. Veel wintersporters kiezen voor de klassieke ski-jas. Dat is een stevige jas met vulling die ervoor zorgt dat je lekker warm en droog blijft. De voering zorgt voor de warme laag, terwijl de waterdichte buitenlaag zorgt dat er geen regen of sneeuw door het materiaal komt. Het voordeel van deze ski-jas is dat je met één jas vrijwel klaar bent; hieronder hoef je maar één of twee lagen te dragen. Dit is direct het nadeel; op een warme dag op de piste is zo’n jas al gauw te warm. Trek je deze jas uit dan mis je direct een belangrijke laag.

In dat geval kun je misschien beter kiezen voor een hardshell ski-jas. Dat is een wintersportjas die volledig water- en winddicht is en die over een ademend karakter beschikt. Onder zo’n jas kun je meerdere lagen dragen om het gegarandeerd warm te houden. Het voordeel van een hardshell jas is dat ze duurzaam zijn; het nadeel is echter dat ze niet gevoerd zijn. Voor een gevoerde laag kun je misschien beter voor een softshell wintersportjas gaan. Softshell is meestal winddicht en is net iets flexibeler dan hardshell. Hierin kun je je dus vrijer bewegen. Het nadeel is dat dit soort jassen niet waterdicht zijn en dat is meestal niet zo handig in de sneeuw.

Voor welke ski-jas moet ik gaan?

Voor welke ski-jas je uiteindelijk kiest, ligt gedeeltelijk aan je eigen wensen. Veel mensen kiezen nog steeds voor de klassieke ski-jas omdat je hiermee met één jas en een onderlaag klaar bent. Dat ze het warm kunnen krijgen in zo’n jas nemen ze vaak voor lief. Ben je echter iemand die snel zweet op de piste? Dan is een klassieke ski-jas een minder goed idee. Ga in dat geval liever voor een hardshell jas die waterdicht en ademend is. Omdat deze jas niet gevoerd is, kun je voor de extra warmte voor een donzen of fleece tussenlaag gaan. Op echt warme dagen hoeft dit overigens niet, maar wanneer je een pauze neemt van het skiën kan het al gauw fris aanvoelen.

Vind je een hardshell jas iets te stug? En weet je zeker dat er geen sneeuw of regen voorspeld is? In dat geval is een softshell jas ook zeker een aanrader. Dit soort jassen voelen heel flexibel en comfortabel aan, waardoor je veel bewegingsvrijheid hebt. Dat is perfect wanneer je op de latten staat! Onder softshell jassen draag je meerdere lagen waardoor je het in ieder geval nooit koud krijgt. Heb je toch nog geen idee voor welke wintersportjas je uiteindelijk gaat? Let dan in ieder geval op onderstaande eigenschappen; deze helpen je bij het uitkiezen van een goede ski-jas.

Deze eigenschappen moet een goede ski-jas hebben

Let bij het kopen van een nieuwe wintersportjas op de volgende eigenschappen. Een goede ski-jas moet namelijk aan deze eigenschappen voldoen. Pas dan kun je veilig en vertrouwd de piste op:

  • Je nieuwe ski-jas moet water- en winddicht zijn.
  • Zorg voor een jas die gemaakt is van een ademend materiaal, zodat je zweet goed kan worden afgevoerd.
  • Kies een jas uit die comfortabel zit en goed aansluit aan je lichaam. Let er bijvoorbeeld op dat de mouwen lang genoeg zijn om over je handschoenen te vallen.
  • Let op de lengte van de jas: een jas mag niet te kort zijn (want koud), maar ook zeker niet te lang (want te weinig bewegingsvrijheid).
  • Zorg ervoor dat je jas sneeuwdicht is: dat betekent dat er geen openingen in je jas zitten waar sneeuw naar binnen kan.
  • Let op het gewicht van de jas en kies altijd voor een lichtgewicht jas. Je wilt je jas niet voelen zitten tijdens het wintersporten.
  • Check of er voldoende zakken aanwezig zijn om bijvoorbeeld je skipas en telefoon in op te bergen.
  • Kies voor een jas met hoge kraag en eventueel capuchon om je lekker warm te houden.

Bronnen: jas.nl, Autorai

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit artikel

Wintersport deals